Hoe moet je mosselen schoonmaken?

25/03/2023
2185
schoonmaken mosselen

Mosselen is een van de lekkerste schelpsoorten die er is. Een warme mosselpot met wat groentes, frietjes en een overheerlijke saus is voor velen mensen dan ook hemels. Maar voordat die warme mosselpot op tafel staat, moet er eerst nog aardig wat werk worden verricht. Voordat de mosselen kunnen worden gekookt, moeten ze namelijk ook nog worden schoongemaakt. Hoe het schoonmaken van mosselen het beste kunt aanpakken? Dat gaan we uitgebreid vertellen in deze blog!

Het schoonmaken van mosselen

Om te beginnen moeten de mosselen in water worden gelegd met flink wat zout erbij. Zo kan namelijk de zand op de mosselen worden verwijderd. Tegenwoordig kun je in de meeste gevallen deze stap overslaan. Er worden dan ook steeds vaker in winkels “zandvrije mosselen” aangeboden. Het is belangrijk om bij het schoonmaken van de mosselen, de mosselen met een kapotte schelp weg te doen. Dit geldt ook voor de mosselen die open blijven wanneer je er met je vingers op tikt.

Nadat de mosselen zandvrij zijn gemaakt, kan het vuil worden weggehaald. Dit kan het beste worden gedaan met een scherp (schil)mesje. Naast dat je het vuil weghaalt, kan ook de baard worden weggehaald. De baard van de mossel is hetgeen waar de mossel mee aan een steen of schelp vastzat. De baard van de mossel kan worden gegeten, maar voelt niet erg prettig aan wanneer je het in je mond hebt.

Heb je het vuil van de mosselen verwijderd? Dan moeten de mosselen nog een keer worden afgespoeld. Zo zorg je er namelijk voor dat het zoutgehalte van de mosselen wordt verlaagd. Merk je dat het water helemaal schoon is tijdens het afspoelen? Dan zijn de mosselen klaar om gekookt te worden! In een andere blog vertellen we je hoe lang je het beste de mosselen kunt koken.

schoonmaken mosselen

Hoeveel keer moet je mosselen spoelen?

Bij het schoonmaken van mosselen is het dus aan te raden om de mosselen meerdere keren te spoelen. Zo ben je er zeker van dat de mosselen schoon zijn wanneer je ze gaat koken. Voordat je het vuil gaat weghalen, maak je ze namelijk schoon om al het zand te veranderen. Vervolgens, nadat je het vuil hebt weggehaald, moeten ze nog een keer worden gespoeld om er zeker van de zijn dat al het vuil weg is. Twijfel je of de mosselen volledig schoon zijn? Spoel ze dan nog een keer voor de zekerheid! Je kunt ze beter een keer extra schoon spoelen dan dat je er ziek van wordt!

Lees ook:  Mosselen op de BBQ, hoe bereid je ze?

Hoe herken je een slechte mossel?

Mosselen kunnen overheerlijk zijn, maar toch moet je goed opletten bij het schoonmaken van mosselen. Een slechte mossel kan je namelijk behoorlijk ziek maken. Maar hoe herken je dan een slechte mossel tijdens het schoonmaken? Allereerst zijn de mosselen die stinken niet meer te eten, ook de mosselen die openstaan kun je beter overslaan. Dit geldt ook voor de mosselen waarvan de schelp beschadigd is, die tijdens het koken blijven drijven en de mosselen die na het koken nog steeds dicht zijn. De schelpen van de mosselen zijn lastig te verteren, daarom horen ze ook niet thuis op de composthoop. Je kunt het beste mosselen weggooien in de zak met al het restafval.

Wil je een keer iets anders dan je mosselen koken met wat groenten? In deze blog vertellen we je alles over de lekkerste gebakken mosselen!

Uitgelicht

Recent

Leer hoe je bier en mosselen combineert

Mosselen à la Sergio Herman

Mosselen op de BBQ, hoe bereid je ze?

Spaanse mosselen met chorizo

© Mosselenkoken 2024