Hoe lang moeten mosselen koken?

10/02/2023
396
mosselen koken

Mosselen, je moet ervan houden. Voor de mensen die van mosselen houden of misschien wel willen houden is dit de ideale blog. Je leest over de bereidingswijze, hoe lang mosselen koken en nog wat antwoorden op vragen die door je hoofd gaan als je denkt aan mosselen. Je wilt natuurlijk zelf de allerlekkerste mosselen kunnen bereiden. 

Hoelang mosselen koken?

Mosselen koken

De kooktijd van mosselen is rond de 4 minuten, het is de bedoeling dat in de kooktijd de schelp opengaat. Als de mosselen na 4 minuten niet open zijn, kook je ze nog langer tot een maximum van 8 minuten. Het is belangrijk om mosselen niet lang te koken. Wanneer de schelpen openstaan zijn ze in principe klaar. Kook je ze nog veel langer? Dan zijn de mosselen vaak droog en taai. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen! Hou er dan ook altijd even een timer of wekker naast, zodat je zeker weet dat de mosselen lekker zullen zijn! 

Soorten mosselen

Je hebt mosselen in veel verschillende groottes. De soorten van groot naar klein: Goudmerk (tot 45 stuks per kilo), Jumbo (45 tot 55 stuks per kilo), Imperial (55 tot 60 stuks per kilo), Super (60 tot 70 stuks per kilo) en Extra (meer dan 70 stuks per kg). Dus hoe groter de mossel, hoe meer mosselvlees, en des te minder mosselen er in een kilo verpakkingen zitten. Meestal worden mosselen gekocht in kilo’s, je moet ongeveer 1 kilo per persoon aanhouden, hier zit 250 gram mosselvlees in. De kooktijd van een mossel kan verschillen, dit is namelijk ook afhankelijk van de grootte, soort en hoeveelheid mosselen. Twijfel je of je de juiste kooktijd voor ogen hebt? Lees dan ook voor de zekerheid even de verpakking van de mosselen! Daar staat vaak ook meer informatie op. 

Bereidingswijze mosselen

mosselen bereiden

Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden. Het belangrijkste is dat je de mosselen goed schoonmaakt voordat je begint met koken. Verwijder de slechte mosselen (alle mosselen die gescheurd of open zijn). Wil je meer weten over hoe je mosselen doet schoonmaken? Je leest het in deze blog! Voor het koken moet de schelp dicht zijn, na het koken is de schelp (meestal) open. Is de schelp na het koken nog niet open? Dan kan je deze beter niet eten. De klassieke manier van koken: mosselen met witte wijn, prei, wortel en ui. Dit is dan ook de meest bekende manier hier in Nederland.  

Hoe weet je of een mossel gaar is? 

Mosselen gaar

We zeiden hierboven dat mosselen ongeveer 4 minuten lang gekookt moeten worden. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de tijd te kijken. De mosselen moeten simpelweg gaar zijn. Hoe je weet dat een mossel gaar is? Nadat je ze voor een aantal minuten hebt gekookt, gaan de mosselen openstaan. Wanneer een mossel openstaat is die gaar. Zie je dat niet alle mosselen openstaan? Dan kun je ze nog even door laten koken, maar doe dit niet te lang. Het kan namelijk ook zijn dat de mossel niet goed is en daarom niet opengaat.  

Lees ook:  Hoe moet je mosselen schoonmaken?

Mosselwater op smaak brengen

Bij het bereiden van mosselen hoeft niet veel vocht worden gebruikt. Ondanks dat je mosselen doet bereiden door ze te koken, worden mosselen gaar doordat ze stomen in het vocht. Door mosselen in weinig vocht te leggen, op hoog vuur met een deksel erop, zullen ze goed kunnen gaar stomen. Wil je wat extra smaak toevoegen aan het water waar de mosselen in worden gekookt? Doe er dan wat alchol zoals bier, wijn of sherry in. Ook hierbij is het ook belangrijk dat je er niet te veel in doet. Wanneer je mosselen in bijvoorbeeld een soepketel doet, kun je deze het beste met 1/3 aan water vullen. Zorg er in ieder geval niet voor dat alle mosselen onder water staan.  

Met welke gerechten kun je mosselen combineren?

Er zijn veel verschillende recepten met mosselen. Klassieke mosselen met frietjes, spaghetti met mosselen, mosselsoep, pizza met mosselen het bestaat allemaal. In elke keuken worden mosselen anders bereid en elke smaak is uniek. Bijvoorbeeld de Spaanse keuken bereid mosselen met chorizo, worst en wijnsaus.

De beste tijd om mosselen te kopen

Mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt van juli tot april, dit is de beste tijd om mosselen te kopen. De lekkerste mosselen vind je in de maanden augustus en september. In de maanden dat er geen mosselen in de winkels liggen zijn ze nog aan het groeien.

Veel gestelde vragen

Kun je mosselen invriezen? Het antwoord daarop is dat verse mosselen in de schelp niet ingevroren kunnen worden. Het is wel mogelijk de mosselen te koken, uit de schelp halen en dan invriezen. Zijn mosselen gezond? Dat ligt natuurlijk aan de bereiding, maar de mossel zelf is rijk aan eiwitten, mineralen en vitamine B. De mossel is dus gezond. Kun je een mosselallergie hebben? Ja, net zoals voor andere voedingsproducten, kan het zijn dat je een mossel-allergie hebt. Een mosselallergie kan zorgen voor huidirritatie of misselijkheid.

Heb je na het lezen van deze blog trek gekregen in mosselen? Ga dan zelf eens aan de slag met een van de overheerlijke mosselrecepten, deze zijn dieetproof!

Uitgelicht

Recent

Leer hoe je bier en mosselen combineert

Mosselen à la Sergio Herman

Mosselen op de BBQ, hoe bereid je ze?

Spaanse mosselen met chorizo

© Mosselenkoken 2024