Hoe lang moeten mosselen koken?

10/02/2023
42
mosselen koken

Mosselen, je moet er van houden. Voor de mensen die van mosselen houden of misschien wel willen houden is dit de ideale blog. Je leest over de bereidingswijze, hoe lang mosselen moeten koken en nog wat antwoorden op vragen die door je hoofd gaan als je denkt aan mosselen.

Soorten mosselen

Je hebt mosselen in veel verschillende groottes. De soorten van groot naar klein:  Goudmerk (tot 45 stuks per kilo), Jumbo (45 tot 55 stuks per kilo), Imperial (55 tot 60 stuks per kilo), Super (60 tot 70 stuks per kilo) en Extra (meer dan 70 stuks per kg). Dus hoe groter de mossel, hoe meer mosselvlees, en des te minder mosselen er in een kilo verpakkingen zitten. Meestal worden mosselen gekocht in kilo’s, je moet ongeveer 1 kilo per persoon aanhouden, hier zit 250 gram mosselvlees in.

Bereidingswijze mosselen

Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden. Het belangrijkste is dat je de mosselen goed schoonmaakt voordat je begint met koken. Verwijder de slechte mosselen (alle mosselen die gescheurd of open zijn). Voor het koken moet de schelp dicht zijn, na het koken is de schelp (meestal) open. De klassieke manier van koken: mosselen met witte wijn, prei, wortel en ui. Dit is de meest bekende manier hier in Nederland.

De kooktijd van mosselen

De kooktijd van mosselen is rond de 4 minuten, het is de bedoeling dat in de kooktijd de schelp open gaat. Als de mosselen na 4 minuten niet open zijn, kook je ze nog langer tot een maximum van 8 minuten.

Lees ook:  Hoeveel mosselen zijn er per persoon nodig?

Met welke gerechten kun je mosselen combineren?

Er zijn veel verschillende recepten met mosselen. Klassieke mosselen met frietjes, spaghetti met mosselen, mosselsoep, pizza met mosselen het bestaat allemaal. In elke keuken worden mosselen anders bereid en elke smaak is uniek. Bijvoorbeeld de Spaanse keuken bereid mosselen met chorizo, worst en wijnsaus.

De beste tijd om mosselen te kopen

Het mosselseizoen loopt van juli tot april, dit is de beste tijd om mosselen te kopen. De lekkerste mosselen vind je in de maanden augustus en september. In de maanden dat er geen mosselen in de winkels liggen zijn ze nog aan het groeien.

Veel gestelde vragen

Kun je mosselen invriezen? Het antwoord daarop is dat verse mosselen in de schelp niet ingevroren kunnen worden. Het is wel mogelijk de mosselen te koken, uit de schelp halen en dan invriezen. Zijn mosselen gezond? Dat ligt natuurlijk aan de bereiding, maar de mossel zelf is rijk aan eiwitten, mineralen en vitamine B. De mossel is dus gezond. Kun je een mosselallergie hebben? Ja, net zoals voor andere voedingsproducten, kan het zijn dat je een mossel-allergie hebt. Een mosselallergie kan zorgen voor huidirritatie of misselijkheid.

Heb je na het lezen van deze blog trek gekregen in mosselen? Ga dan zelf eens aan de slag met een van de overheerlijke mosselrecepten, deze zijn dieetproof!

Uitgelicht

Recent

Wat zijn de lekkerste mosselsausjes?

Verschillende soorten mosselen en hun unieke smaken

De heerlijkste mosselgerechten voor tijdens je dieet

Hoeveel mosselen zijn er per persoon nodig?

© Mosselenkoken 2023