Bouchot mosselen

04/05/2023
1600
Bouchot mosselen

Ah, les petites françaises (de Franse kleintjes)! Een liefdevolle bijnaam voor de kleine, maar o zo smaakvolle Bouchot-mosselen.

Wat is een bouchet mossel?

Bouchot-mosselen zijn een heerlijke delicatesse uit de kustregio's van Bretagne en Normandië in Frankrijk. De mosselen groeien op houten palen in de zee en hebben zacht, zoet vlees en een rijke, zilte smaak die je doet watertanden. Het beste van alles is dat Bouchot-mosselen duurzaam worden gekweekt in de open zee, wat betekent dat ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook goed zijn voor het milieu. Ze zitten boordevol mineralen en voedingsstoffen en zijn een gezonde optie voor zeevruchtenliefhebbers. Het is dan ook geen verrassing dat deze mosselen populair zijn in de Franse keuken en vaak worden geserveerd in restaurants en brasseries. Krijg je ooit de kans om deze heerlijke lekkernij te proberen... aarzel dan niet en laat je smaakpapillen verwennen!

Bouchot mosselen herkennen

Het is vrij eenvoudig om de Bouchot mossel te herkennen. Deze mosselen hebben een donkerblauwe kleur en zijn meestal klein tot middelgroot van formaat. Ze hebben een scherpe punt aan de voorkant en een bolle, ronde vorm. De schelpen zijn ook steviger en sterker dan die van andere mosselen. Een andere manier om Bouchot-mosselen te herkennen is door te kijken waar ze vandaan komen. Deze mosselen worden namelijk alleen gekweekt aan de kust van Bretagne en Normandië. Dus als je mosselen uit deze regio's ziet, dan is de kans groot dat het Bouchot-mosselen zijn.

bouchet mossels

Lees ook: De 5 beste recepten voor mosselen wokken.

Bouchet mossel seizoen

Het seizoen loopt van juli tot en met maart en gedurende deze tijd kun je de meest verse en smaakvolle mosselen vinden in Bretagne en Normandië. Het beste moment om te genieten van Bouchot-mosselen is in de late zomer en vroege herfst wanneer ze op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn er tijdens de rest van het seizoen nog genoeg mosselen beschikbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je geen kans hebt om in de zomer naar Bretagne en Normandië te reizen. Bouchot-mosselen hebben namelijk een AOC-status (Appellation d'Origine Contrôlée) hebben. Wat betekent dat ze alleen in Bretagne en Normandië mogen worden gekweekt om de naam Bouchot-mossel te dragen.

Het verschil tussen Zeeuwse en Bouchot mosselen

Als het op mosselen aankomt, zijn er verschillende soorten om van te genieten, en een van de meest opvallende is het verschil tussen Zeeuwse en Bouchot mosselen. Terwijl Bouchot mosselen voornamelijk te vinden zijn aan de Franse kust van Bretagne en Normandië, zijn Zeeuwse mosselen afkomstig uit de Nederlandse provincie Zeeland. Het grootste verschil zit in de smaak en textuur. Bouchot mosselen hebben een zoete, zilte smaak en zijn kleiner van formaat, terwijl Zeeuwse mosselen een wat stevigere textuur hebben en een iets meer uitgesproken zilte smaak. Beide zijn heerlijk op hun eigen manier en zijn een waar genot voor fijnproevers.

Lees ook:  Mosselen à la Sergio Herman
Normandië Frankrijk

Bereiden van bouchot mosselen

Het bereiden van Bouchot mosselen is eenvoudig. Begin met het grondig spoelen van de mosselen onder koud stromend water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Gooi mosselen weg die gebarsten zijn of niet sluiten als je erop tikt. In een grote pan verhit je een klontje boter of olijfolie, voeg dan fijngehakte sjalotten, knoflook en peterselie toe voor extra smaak. Zodra de aroma's vrijkomen, voeg je de mosselen toe en blus je ze af met witte wijn of bouillon. Dek de pan af en laat de mosselen ongeveer 5-7 minuten stomen, of tot ze allemaal open zijn. Serveer ze met een stukje knapperig stokbrood om die heerlijke saus op te dippen.

Bouchot mosselen recept

Een klassiek recept om van Bouchot mosselen te genieten is "Mosselen in witte wijn saus." Begin met het voorbereiden van de mosselen zoals hierboven beschreven. In een aparte pan smelt je boter en fruit je fijngesneden sjalotten en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg een flinke scheut droge witte wijn, een beetje room en verse peterselie toe. Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt en breng op smaak met zout en peper. Giet deze romige witte wijnsaus over de gestoomde mosselen en serveer het geheel met versgebakken frietjes. Het is een gerecht dat je smaakpapillen een voorproefje geeft van de heerlijke Franse keuken. Eet smakelijk!

koning Lodewijk XIV

Wist je dat?

Een leuk feitje om te weten dat de Franse koning Lodewijk XIV dol was op de Bouchet mossel. Elke keer dat hij langs de kust van Bretagne en Normandië reisde, at hij ze wel. Als het goed genoeg was voor een koning, dan is het zeker goed genoeg voor ons!

Naast de heerlijke Bouchet mosselen zijn er nog tal van verschillende soorten mosselen met unieke smaken, zoals de Catalaanse mosselen. Als je ze allemaal wilt proeven, zul je wellicht een stukje moeten reizen. Maar als je gewoon lekker thuis wilt genieten van mosselen, probeer dan eens een van onze vele variaties op mosselen in tomatensaus. Je hoeft dus niet per se de deur uit om van deze heerlijke zeevrucht te kunnen genieten!

Uitgelicht

Recent

Leer hoe je bier en mosselen combineert

Mosselen à la Sergio Herman

Mosselen op de BBQ, hoe bereid je ze?

Spaanse mosselen met chorizo

© Mosselenkoken 2024