Bouchot mosselen

04/05/2023
31
Bouchot mosselen

Ah, les petites françaises (de Franse kleintjes)! Een liefdevolle bijnaam voor de kleine, maar oh zo smaakvolle Bouchot-mosselen.

Wat is een bouchet mossel?

Bouchot-mosselen zijn een heerlijke delicatesse uit de kustregio's van Bretagne en Normandië in Frankrijk. De mosselen groeien op houten palen in de zee en hebben zacht, zoet vlees en een rijke, zilte smaak die je doet watertanden. Het beste van alles is dat Bouchot-mosselen duurzaam worden gekweekt in de open zee, wat betekent dat ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook goed zijn voor het milieu. Ze zitten boordevol mineralen en voedingsstoffen en zijn een gezonde optie voor zeevruchtenliefhebbers. Het is dan ook geen verrassing dat deze mosselen populair zijn in de Franse keuken en vaak worden geserveerd in restaurants en brasseries. Krijg je ooit de kans om deze heerlijke lekkernij te proberen... aarzel dan niet en laat je smaakpapillen verwennen!

Bouchot mosselen herkennen

Het is vrij eenvoudig om de Bouchot mossel te herkennen. Deze mosselen hebben een donkerblauwe kleur en zijn meestal klein tot middelgroot van formaat. Ze hebben een scherpe punt aan de voorkant en een bolle, ronde vorm. De schelpen zijn ook steviger en sterker dan die van andere mosselen. Een andere manier om Bouchot-mosselen te herkennen is door te kijken waar ze vandaan komen. Deze mosselen worden namelijk alleen gekweekt aan de kust van Bretagne en Normandië. Dus als je mosselen uit deze regio's ziet, dan is de kans groot dat het Bouchot-mosselen zijn.

Bouchet mossel seizoen

Het seizoen loopt van juli tot en met maart en gedurende deze tijd kun je de meest verse en smaakvolle mosselen vinden in Bretagne en Normandië. Het beste moment om te genieten van Bouchot-mosselen is in de late zomer en vroege herfst wanneer ze op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn er tijdens de rest van het seizoen nog genoeg mosselen beschikbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je geen kans hebt om in de zomer naar Bretagne en Normandië te reizen. Bouchot-mosselen hebben namelijk een AOC-status (Appellation d'Origine Contrôlée) hebben. Wat betekent dat ze alleen in Bretagne en Normandië mogen worden gekweekt om de naam Bouchot-mossel te dragen.

Bouchot mosselen

Wist je dat?

Een leuke feitje om te weten dat de Franse koning Lodewijk XIV dol was op de Bouchet mossel. Elke keer dat hij langs de kust van Bretagne en Normandië reisde, at hij ze wel. Als het goed genoeg was voor een koning, dan is het zeker goed genoeg voor ons!

Lees ook:  De lekkerste recepten pittige mosselen recepten

Naast de heerlijke Bouchet mosselen zijn er nog tal van verschillende soorten mosselen met unieke smaken, zoals de Catalaanse mosselen. Als je ze allemaal wilt proeven, zul je wellicht een stukje moeten reizen. Maar als je gewoon lekker thuis wilt genieten van mosselen, probeer dan eens een van onze vele variaties op mosselen in tomatensaus. Je hoeft dus niet per se de deur uit om van deze heerlijke zeevrucht te kunnen genieten!

Uitgelicht

Recent

Catalaanse mosselen

De lekkerste recepten pittige mosselen recepten

Hoe maak je de lekkerste gepaneerde mosselen?

Mosselen in tomatensaus variaties

© Mosselenkoken 2023