Hoeveel mosselen zijn er per persoon nodig?

10/02/2023
1739
mosselen

Ben je ook een grote fan van mosselen, maar weet je niet precies hoelang ze moeten koken, hoeveel mosselen per persoon of andere dingen waar je rekening mee kunt houden? In deze blog geven we je extra informatie over het bereiden van mosselen.

Hoeveelheid mosselen per persoon

Hoeveel mosselen per persoon je nu ongeveer moet maken komt neer op 1 tot 1,5 kilo. Dit hangt af hoe vol de mosselen zijn. Als je lekker grote mosselen hebt dan hou je met 1 kilo mosselen ongeveer 200 gram vlees over, hierbij wordt dan wel aangeraden om nog wat extra’s erbij te maken. Dus het wordt aangeraden om hier nog frieten en verschillende groenten bij te maken want 200 tot 300 gram vlees is weinig voor het avond eten. Als je alleen mosselen wilt eten zonder ander eten erbij dan is het handig als je nog meer mosselen pakt zodat je genoeg hebt. Hoeveel mosselen per persoon kun je ook uitdrukken in het aantal mosselen per kilo. Als je kijkt naar mosselen die middelgroot zijn heb je er 53 tot 59 nodig per kilo. Bij de kleinste maat heb je ongeveer 70 tot 80 mosselen nodig per kilo en bij de grootste maat heb je er minder dan 44 nodig.

Kleine tips bij mosselen koken

Wees zuinig met zout. Omdat bij verse mosselen nog wat zeewater in de schelp zit maken de mosselen het gerecht vaak al zout genoeg. De mosselen kook je kort op een hoog vuur. Als de mosselen klaar zijn dan gaan ze open staan. Hierna moet je ze niet meer langer koken, want dan worden ze droog en taai. Verder is het ook aangeraden om weinig vocht te gebruiken. Mosselen stomen namelijk gaar. Je kunt ook wat wijn toevoegen voor wat smaak. De wijn beïnvloed de smaak van de saus. Het is tevens ook erg lekker om de gedronken wijn te gebruiken bij de bereiding van de mosselen. Houdt verder ook rekening met de ingrediënten die je gebruikt bij het bereiden van de mosselen. Kies een wijn uit die hier erg goed bij past. Kleine mosselen zijn wat compacter en hier past een witte wijn goed bij. Grotere mosselen zijn wat vettiger, hier past een rode wijn goed bij. Als je groente bij de mosselen wilt eten, denk dan eraan om deze klein te snijden zodat ze gelijk met de mosselen klaar zijn. Als je de mosselen na het koken nog wilt bakken, dan kun je ze het beste eerst even laten koelen. Wil je meer weten hoelang je mosselen moet koken? Lees gerust onze blog hierover!

Lees ook:  De lekkerste recepten pittige mosselen recepten

Waar moet je op letten bij mosselen koken

Gooi het vocht dat tijdens het bereiden van de mosselen vrij komt niet weg. Dit vocht levert een goeie bouillon op en kan gebruikt worden om lekker sausen te maken. Het is ook heel erg lekker om dit vocht mee te serveren. Let op dat je niet alle saus erbij doet, want bij het onderste van de pan kan wat zand zitten. Houdt er ook rekening mee dat je niet teveel mosselen tegelijk in de pan doet. Als je maximaal 1,5 kilo per pan aanhoudt, dan zorg je ervoor dat alle mosselen tegelijk klaar zijn.

Uitgelicht

Recent

Leer hoe je bier en mosselen combineert

Mosselen à la Sergio Herman

Mosselen op de BBQ, hoe bereid je ze?

Spaanse mosselen met chorizo

© Mosselenkoken 2024